Paragrafen

Kapitaalgoederen

Onderhoudsniveau
Medio voorjaar 2021 zijn alle panden geïnspecteerd volgens de wettelijke norm NEN 2767. Op basis van deze metingen zijn er meerjarenonderhoudsplannen (MJOP’s) voor de komende 10 jaar opgesteld. Deze MJOP’s worden iedere vijf jaar geactualiseerd. Door de hoge bouwkosten zien we dat het een uitdaging is om op basis van het huidig budget, al het planmatig onderhoud conform het MJOP uit te voeren, op basis van het door de raad vastgestelde onderhoudsniveau. In de verdere visievorming voor 2023 zullen we hier rekening mee houden en indien nodig komen we met een voorstel voor verhoging van het budget.

Verduurzaming
Verduurzaming van de gemeentelijke gebouwen is belangrijk voor de gemeente. Op dit moment wordt voor al het maatschappelijk vastgoed geïnventariseerd wat het huidige label is en wat nodig is om te (gaan) voldoen aan de wettelijke verplichtingen.
Daarnaast heeft de gemeente ambities ten aanzien van duurzaamheid. Een en ander zal in 2023 moeten worden samengebracht en gebudgetteerd zodat tot uitvoer van de benodigde werkzaamheden kan worden overgegaan.

In onderstaande tabel zijn de gebouwen* per categorie opgenomen:

Kern

Aantal 2021

Aantal 2022

Aantal 2023

Gemeentelijk vastgoed

3

3

3

Maatschappelijk vastgoed

14

14

14

Binnensport

7

7

7

Buitensport

8

8

8

Zwembaden

3

3

3

Onderwijs

3

3

3

Strategisch vastgoed

7

7

7

Diversen

0

0

0

Totaal

45

45

45

* het aantal gebouwen is gelijk gebleven t.o.v. 2022.

Beleidskader
De volgende ontwikkelingen vinden plaats vanuit het project Kern en Kader:

- De dorpshuisfunctie van de Wenakker is verplaatst naar Kerk nummer 11 in Valthermond. De Wenakker staat leeg, over de toekomst van het pand (strategisch vastgoed, sloop, verkoop) zal een besluit moeten worden genomen. De subsidie gaat nu naar de nieuwe organisatie. In 2023/2024 zal een en ander geëvalueerd worden.

Binnensport
Het komende begrotingsjaar zal vanuit de visie op binnensportaccommodaties ingezet worden op het vernieuwen van sporthal “de Koel” in Borger. We willen de nieuwe sporthal toekomstbestendig maken waarbij aandacht is voor multifunctioneel gebruik, duurzaamheid en verbinding met de scholen uit de naastgelegen MFA. Het programma van eisen zal, na besluitvorming raad, worden aanbesteed. Vermoedelijk zal de start van de bouw eind 2023 of begin 2024 zijn.

Buitensport
We gaan verder met de uitvoering van het kern en kader beleid buitensport.
De realisatie van het nieuwe sportpark in Odoorn zal medio 2023 starten. Gezamenlijk met de tennis- en voetbalvereniging worden de plannen uitgevoerd. Naar verwachting kan het nieuwe sportpark begin 2024 in gebruik worden genomen.
De privatisering van de complexen in Nieuw-Buinen en Valthermond zal worden afgerond en we gaan enkele niet-kerncomplexen eveneens privatiseren.
Er wordt een instandhoudingssubsidie opgesteld voor de kerncomplexen en we gaan het gesprek met de verenigingen aan over het onderhoud en de basisvoorzieningen op het sportpark.
We willen middelen beschikbaar stellen om het clubgebouw van de voetbalvereniging in Borger in 2024 vernieuwen. We gaan dat samen met de vereniging in 2023 voorbereiden. De velden zijn onlangs gerenoveerd. Ons voorstel is om in de financiële update / BERAP 2022-II een voorbereidingskrediet te vragen en tevens de helft van het geschatte benodigde bedrag op te voeren. Na de voorbereiding is duidelijk welk bedrag voor de totale vernieuwing van het clubgebouw noodzakelijk is. Vervolgens komen we in de Kadernota 2024 en Begroting 2024 met een aanvullend voorstel.

Onderwijshuisvesting
Het binnen- en buitenonderhoud van de schoolgebouwen is overgedragen aan de betreffende schoolbesturen. Voor drie scholen die nog in gemeentelijke accommodaties zitten, zorgt cluster bouwkunde voor het gehele onderhoud. Alleen voor nieuwbouw en uitbreidingen van scholen draagt de gemeente nog verantwoordelijkheid. Op dit moment loopt het traject om te komen tot een Integraal huisvestingsplan (IHP). De uitkomsten hiervan kunnen van grote invloed zijn op het bouwkunde budget. Het beoogde samenvoegen van scholen, nieuwbouw of renovatie en verduurzaming en de keuzes die hierin gemaakt worden, werken door in de begroting voor bouwkunde. Het streven is om het IHP begin 2023 klaar te hebben. De financiële consequenties kunnen daarna worden doorgerekend.

Vanuit het IHP wordt tevens integraal gekeken naar de situatie van gymzalen nabij basisscholen.

Financiën
In 2023 zal het beschikbare budget leidend zijn voor het onderhoud. Op basis van de MJOP’s moeten er keuzes gemaakt worden in het uit te voeren onderhoud. In 2022 maken we een jaarplan en een vooruitblik voor de komende jaren. In 2021 heeft een herinspectie plaats gevonden van alle gemeentelijke gebouwen. Dit is de onderlegger om te bepalen welk onderhoud noodzakelijk is en een goede doorkijk te verkrijgen voor de noodzakelijke middelen in de periode 2022-2032.

Deze pagina is gebouwd op 10/03/2022 16:51:49 met de export van 10/03/2022 12:33:27