Home

Algemeen

Voor u ligt de eerste begroting van de bestuursperiode 2022 – 2026. Een begroting met de nodige ambities en met een aantal urgente maatschappelijke thema’s die in 2023 invulling moeten krijgen.

We leven in onzekere tijden. Stijgende energieprijzen, een vluchtelingencrisis in Europa, ongekende inflatie en een pandemie die ieder moment weer de kop kan opsteken. Soms lijkt het of alles samenkomt. We merken in gesprekken dat dit leeft onder onze inwoners. Het gaat om ontwikkelingen die onvoorspelbaar en complex zijn, en die zich ver over de gemeentegrenzen uitstrekken. Maar ze raken onze inwoners wel. Daarbij komt dat bij veel inwoners het vertrouwen in de overheid is gedaald. Er is behoefte aan duidelijkheid en perspectief.

Tussen al deze ontwikkelingen zoeken wij als college een evenwicht. In wat we willen realiseren in Borger-Odoorn (het coalitieakkoord) en wat we daadwerkelijk kunnen waarmaken in de komende jaren. Dat vraagt focus en keuzes maken. Dat hebben we niet alleen binnen de muren van het gemeentehuis gedaan, maar ook op locatie met onze inwoners.

De uitkomst van de zoektocht is dat er in deze begroting een vijftal urgente maatschappelijke opgaven worden gepresenteerd:
- Duurzaamheid;
- Wonen;
- Armoede;
- Zorg dichterbij en voorzieningen;
- Preventie en inclusie.

De opgaven zijn urgent, omdat wij als college het belang voelen om snel op deze onderwerpen te handelen. De urgente maatschappelijke opgaven komen ook naar voren vanuit het coalitieakkoord. Verschillende onderwerpen uit het coalitieakkoord zijn namelijk gekoppeld aan de urgente maatschappelijke opgaven.

De urgente maatschappelijke opgaven hebben wel een dynamisch karakter. Dat betekent dat er gedurende de bestuursperiode ook nieuwe kunnen worden toegevoegd of dat sommige niet tot 2026 prioriteit zullen krijgen. We zien namelijk dat de maatschappelijke ontwikkelingen sneller gaan dan ooit en dat we flexibel moeten blijven om hierop te anticiperen. Een belangrijke voorwaarde bij uitvoering van de verschillende opgaven is participatie. Participatie gaan we verder handen en voeten geven en moet onderdeel worden van ons DNA.

Vanuit het coalitieakkoord is ook een aantal financiële kaders meegegeven. In deze begroting zijn deze kaders verwerkt. De beschikbare middelen die hieruit voortvloeien zijn in deze begroting vertaald in bestedingsvoorstellen om met de urgente maatschappelijke opgaven aan de slag te kunnen.

Ook bevat deze begroting meerdere voorstellen om te investeren in maatschappelijk vastgoed. Voorbeelden hiervan zijn de realisatie van een nieuwe basisschool en de nieuwbouw van sporthal De Koel in Borger. Naast deze investeringen zijn in deze begroting ook bestuurlijke voorstellen verwerkt zoals het structureel maken van de budgetten voor de ouderenadviseur en het dorpsbudget.

Wij zijn er trots op de begroting 2023, met de daarin opgenomen voorstellen, aan de gemeenteraad aan te kunnen bieden.

College van burgemeester en wethouders

Deze pagina is gebouwd op 10/03/2022 16:51:49 met de export van 10/03/2022 12:33:27